Author: Ahmad
•6:05 AM

(gambar ni gambar lama, sebenarnya 87 tahun dah..)

Sedar tak sedar kita masih berdosa kerana mungkar terbesar[syariat Allah tak terlaksana di bumi(khilafah)] berlaku sejak 87 tahun yang lepas dan kini masih tak tertegak..

Masih ingat?? 3 Mac 1924?? Tarikh khilafah jatuh secara rasmi. Bagi mereka yang prihatin mungkin ingat..

Teringat penulis akan zaman khilafah baru sahaja jatuh, Hasan Al Banna melihat gelagat penuntut di Universiti Azhar ketika itu. Hasan Al Banna yang masih muda sempat dengan khilafah masih ada dan tak ada. Beliau tidak puas hati melihat penuntut di Universiti Azhar sambil meluahkan perasaannya di hadapan seorang ulama’. Penuntut di Universiti Azhar sebelum khilafah jatuh dan selepas khilafah jatuh, sama sahaja. Tak ada pun yang menampakkan kesungguhan untuk kembalikan semula khilafah. Itu Al Banna. Bagaimana pula dengan kita??

************************

Umat kini tenat. Umat ni parah. Umat perlukan penyelamat. Penyelamat yang membawa kepada kebenaran. Tidakkah kita tergolong dalam penyelamat itu?

Kalau kita belajar matematik mahupun matematik tambahan, kita akan lihat bahawa orang-orang barat telahpun membuat formula-formula untuk perkiraan matematik. Semuanya dimuatkan dalam buku matematik yang kita pelajari sekarang. Itu formula mereka. Formula untuk kiraan matematik. Anda punya formula? Apa formula anda untuk umat Islam?

Formula kebangkitan umat. Bukan formula-formula yang hanya berlegar di kolam fikiran, berputar sekitar teori. Tetapi formula yang dimahukan sekarang ialah formula kebangkitan! Formula anda takkan sampai jika anda sekadar duduk senang-senang di rumah, berhadapan komputer sahaja, malas nak keluar dan lain-lain. Semuanya itu takkan merealisasikan formula anda.

Apa ciri-ciri formula kita??

Formula yang hidup. Formula yang mengembang, Formula yang mengesani. Formula yang mempengaruhi. Formula yang membuat manusia tidak boleh duduk diam. Formula yang agung. Formula yang menggegar musuh. Formula yang berpijak pada bumi. Formula yang 'nafas panjang'.

Semuanya mahukan formula. Tapi tak semua formula yang menjadi. Kajilah jatuh bangun umat Islam dengan melihat pada sejarah Sirah Nabawiyah, Khilafah Islamiah, dan tokoh-tokoh Islam. Formula Rasulullah adalah formula terbaik berbanding banyak-banyak formula di dunia ni. Jangan hanya baca sejarah, tapi KAJI. Anda akan dapat formulanya.

*****************

Yang penting usaha, bukannya semata-mata nak merasa hasilnya. Kalau sempat lihat dan rasa tertegaknya khilafah, itu bonus untuk kita. Kalau tak sempat, itu juga bonus. Macamana? Fikirlah selalu…..

This entry was posted on 6:05 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails