Author: Ahmad
•1:17 AM


Assalamualaikum warahmatullah.. Alhamdulillah, result SPM pun baru sahaja keluar. Ada yang mendapat kejayaan yang cemerlang dan ada juga yang kurang cemerlang. Namun itu semuanya ada hikmahnya. Bukanlah pengakhiran buat semuanya... Tahniah kepada mereka-mereka ya
ng cemerlang dan kurang cemerlang kerana mampu untuk menghadapi ujian dunia(pelajaran). Baru sahaja ujian dunia, belum ujian akhirat lagi...

Bagi mereka yang kuran berjaya, yakinlah bahawa perancangan Allah itu adalah yamg paling terbaik dan tiada sesiapa pun yang dapat menjangkakannya. Mungkin seseorang itu kurang cemerlang pada waktu sekarang, tetapi dirinya cemerlang sewaktu d
i universiti, kerja dan sebagainya. Bukanlah result ini 'the end of the world' tetapi sebenarnya satu permulaan untuk diri kita. Allah tidak akan zalimi hamba-Nya. Ada hikmah yang terlalu mendalam yang Allah tidak nampakkan dan manusia pun tidak sedar. Allah nilai proses/sistem bukan hasil.

sewaktu reunion alumni SPM 2010 di Seaview Resort, Jeram (22 Mac 2011).

Kali ini penulis mahu mengambil pendekatan tentang ‘nushwatun najah’ yang bermaksud berasa gembira/bangga apabila mendapat kejayaan. Ayuh rujuk kembali kepada sirah nabawiyah.. Peristiwa yang berlaku semasa baru sahaja selepas peristiwa Fathul Mekah. Ketika itu Rasulullah telah menghantar sahabatnya ke Taif untuk menghadapi tentera Musyrikin yang mahu menyerang Mekah ketika itu.

Ketika para sahabat yang berjumlah 12,000 itu sedang menuju ke Taif, perasaan menang di Mekah(Fathul Mekah) masih dirasai oleh mereka dan ada juga diantara mereka yang ‘over confident’ dan yakin akan terus maju kehadapan dengan mudah selepas ini. Terpukau dengan kejayaan-kejayaan sebelum ini. Maka ketika itu, tentera Musyrikin yang berjumlah lebih dari 20,000 sedang bersembunyi di sebalik bukit di Lembah Hunain(laluan antara Mekah dan Taif). Mereka mahu menyerang hendap tentera Muslimin yang ketika itu mungkin sedang leka berjalan. Tetapi belumpun satu per tiga perjalanan tentera Muslimin, tentera Musyrikin yang bersembunyi di sebalik batu itu terus menyerang hendap tentera Muslimin. Dengan jumlah yang melebihi tentera Muslimin ketika itu, amatlah mengejutkan para tentera Muslimin dengan serangan hendap yang tiada apa-apa persediaan ketika itu. Hinggakan Khalid Al-Walid jatuh dari kudanya! Lalu berpecah belahlah tentera Muslimin ketika itu. Namun kemudian Rasulullah mengumpulkan tentera Islam kembali. Peristiwa ini seolah-olah peristiwa yang sama dengan peristiwa di Uhud yang mana ada di kalangan tentera muslimin yang leka dengan harta rampasan ketika itu. Peristiwa kedua yang berulang kembali yang amat memberikan pengajaran kepada seluruh umat muslimin.

“ Sungguh, Allah telah menolong kamu(mukminin) di banyak medan perang, dan (ingatlah) Perang Hunain, ketika jumlahmu yang besar itu membanggakan kamu, tetapi (jumlah yang banyak itu) sama sekali tidak berguna bagimu, dan bumi yang luas itu tersa sempit bagimu, kemudian kamu berbalik ke belakang dan lari tunggang langgang.”

-At-Taubah:25-


Inilah yang disebutkan sebagai ‘nushwatun najah’. Apabila kita leka dengan sesuatu atau berasa gembira dengan kejayaan hinggakan terlupa perkara-perkara lain. Istilah ini boleh dikaitkan dengan kita sekarang. Samada yang mendapat kejayaan dalam SPM(baru2 ini) ataupun sebagainya, maka perlulah kita ingat bahawa amal kita sepatutnya bertambah dan berterusan. Bukan makin berkurang akibat lalai dengan kejayaan yang mengaburi mata dunia sahaja. Jika amalnya sebelum ini selalu qiamullail, baca Al-Quran dsb akhirnya apabila mendapat kejayaan, maka semakin hari semakin berkurang amalnya. Bangun pagi sahaja sudah mendengar azan, Al-Quran pun tidak diselaknya lagi apatahlagi dibaca!! Bukan macam sebelum ini. Bangun pagi sahaja terus qiamullail untuk merebut waktu doa mustajab(doa SPM lah katakan). Al-Quran pun maintain setiap hari setengah juzuk...

Inilah yang banyak dialami oleh manusia sekarang. Apabila menerima kejayaan, maka dengan secara automatiknya amalnya pun makin berkurangan. Bukankah mereka yang mungkin tidak mendapat kejayaan dengan cemerlang lebih baik daripada mereka yang mendapat kejayaan cemerlang jika amal mereka yang tidak mendapat kejayaan cemerlang lebih banyak dan bertambah berbanding mereka yang berjaya cemerlang???

Cuba fikir kembali... Sesungguhnya umat-umat terdahulu amat berhati-hati dengan kejayaan mereka. Mereka memikirkan samada kejayaan itu satu anugerah ataupun sebagai satu ujian. Kita bagaimana pula???

Apa-apa pun, mabruk kepada mereka yang cemerlang dalam SPM. Tahniah kerana menjadi Muslim yang cemerlang dalam SPM. (doakan juga kepada yang tidak cemerlang..)

*ini juga satu peringatan yang sangat penting utk diri penulis..

Author: Ahmad
•6:05 AM

(gambar ni gambar lama, sebenarnya 87 tahun dah..)

Sedar tak sedar kita masih berdosa kerana mungkar terbesar[syariat Allah tak terlaksana di bumi(khilafah)] berlaku sejak 87 tahun yang lepas dan kini masih tak tertegak..

Masih ingat?? 3 Mac 1924?? Tarikh khilafah jatuh secara rasmi. Bagi mereka yang prihatin mungkin ingat..

Teringat penulis akan zaman khilafah baru sahaja jatuh, Hasan Al Banna melihat gelagat penuntut di Universiti Azhar ketika itu. Hasan Al Banna yang masih muda sempat dengan khilafah masih ada dan tak ada. Beliau tidak puas hati melihat penuntut di Universiti Azhar sambil meluahkan perasaannya di hadapan seorang ulama’. Penuntut di Universiti Azhar sebelum khilafah jatuh dan selepas khilafah jatuh, sama sahaja. Tak ada pun yang menampakkan kesungguhan untuk kembalikan semula khilafah. Itu Al Banna. Bagaimana pula dengan kita??

************************

Umat kini tenat. Umat ni parah. Umat perlukan penyelamat. Penyelamat yang membawa kepada kebenaran. Tidakkah kita tergolong dalam penyelamat itu?

Kalau kita belajar matematik mahupun matematik tambahan, kita akan lihat bahawa orang-orang barat telahpun membuat formula-formula untuk perkiraan matematik. Semuanya dimuatkan dalam buku matematik yang kita pelajari sekarang. Itu formula mereka. Formula untuk kiraan matematik. Anda punya formula? Apa formula anda untuk umat Islam?

Formula kebangkitan umat. Bukan formula-formula yang hanya berlegar di kolam fikiran, berputar sekitar teori. Tetapi formula yang dimahukan sekarang ialah formula kebangkitan! Formula anda takkan sampai jika anda sekadar duduk senang-senang di rumah, berhadapan komputer sahaja, malas nak keluar dan lain-lain. Semuanya itu takkan merealisasikan formula anda.

Apa ciri-ciri formula kita??

Formula yang hidup. Formula yang mengembang, Formula yang mengesani. Formula yang mempengaruhi. Formula yang membuat manusia tidak boleh duduk diam. Formula yang agung. Formula yang menggegar musuh. Formula yang berpijak pada bumi. Formula yang 'nafas panjang'.

Semuanya mahukan formula. Tapi tak semua formula yang menjadi. Kajilah jatuh bangun umat Islam dengan melihat pada sejarah Sirah Nabawiyah, Khilafah Islamiah, dan tokoh-tokoh Islam. Formula Rasulullah adalah formula terbaik berbanding banyak-banyak formula di dunia ni. Jangan hanya baca sejarah, tapi KAJI. Anda akan dapat formulanya.

*****************

Yang penting usaha, bukannya semata-mata nak merasa hasilnya. Kalau sempat lihat dan rasa tertegaknya khilafah, itu bonus untuk kita. Kalau tak sempat, itu juga bonus. Macamana? Fikirlah selalu…..

Related Posts with Thumbnails