Author: Ahmad
•2:32 AM
Diantara sistemik dan sistematik.
Biasanya yang kita dengar ialah sistematik tidak pula sistemik..
Apa itu sistemik dan apa pula itu sistematik yang sering kita dengari??
Ini cuma maksud yang tersirat darinya dan bukan maksud tetap pada perkataan tersebut.

Sistematik
Selalunya kita mendengari " belajar perlu sistematik ". Sistematik yang dimaksudkan dalam kategori belajar itu ialah mementingkan apa yang paling penting. Bermaksud, kita belajar dan mengutamakan subjek yang paling susah dan rumit. Subjek-subjek yang mudah tidak perlu diluangkan masa yang banyak kerana banyak lagi masa yang perlu diluangkan pada subjek-subjek yang susah dan rumit. Apa yang kita dapat di situ melalui maksudnya ialah mementingkan sesuatu melebihi yang lain. Inilah yang dimaksudkan dengan sistematik.

Sistemik

Sistemik pula bermaksud menyeluruh yang merangkumi semua. Terma ini sesuai untuk Islam itu sendiri. Kerana, di dalam Islam, semua perkara penting. Akidah, akhlak, sirah, fiqh, adab, sunnah, al-Quran dan sebagainya. Kita tidak boleh menyatakan hanya sesuatu perkara itu sahaja penting kerana setiap perkara akan saling melengkapi. Ini juga boleh diandaikan dalam sebuah sekolah yang mempunyai banyak kelab dan badan seperti Badan Rohani, Pengawas, Kelab, Persatuan, Pengakap dan sebagainya. Andai sahaja kita mementingkan Badan Rohani sahaja dan meninggalkan yang lain, maka pembentukan seseorang pelajar itu tidak seimbang kerana dirinya hanya mementingkan rohani dan ilmu sahaja(mungkin) dan dari segi disiplin yang mana seharusnya diisi oleh Pengawas atau Pengakap amat lemah. Di situ kita nampak kepelbagaian badan di dalam sekolah untuk membentuk pelajar yang mampu mencakupi seluruh kemahiran. Banyak lagi yang boleh anda ibaratkan.

Islam

Islam ialah sistemik yang mana sistemnya menyeluruh. Kita tidak perlu untuk berhujah mana satu yang paling penting sehingga melupakan praktikalnya dalam diri. Islam zaman kini semakin berkembang di pelusuk dunia. Pelbagai bidang dan kerjaya yang diterajui oleh orang Islam sendiri. Bidang farmasi, perubatan, kejuruteraan, agama, pergigian, pengkomputeran, fizik, kimia dan sebagainya. Semua itu saling melengkapi. Tidak perlu untuk mementingkan mana satu yang paling utama kerana setiap orang Islam ada peranan tersendiri mengikut apa yang dipilihnya.

Ini bukan makna tetap perkataan tersebut. Sekadar perbincangan melalui maksud yang tersirat.
Anda sendiri menilainya samada sistematik atau sistemik.
Kadang-kadang sesuatu nilai itu berubah mengikut waqi'(keadaan).
Fiqh Waqi'.
This entry was posted on 2:32 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 comments:

On December 23, 2009 at 7:21 AM , Muaz Faris said...

wah~ dah update lah blog dia. bagus. ana suka entry anta nih..

klik ke blog firasat ku
FirasatMuaz

 
On December 25, 2009 at 12:49 AM , amin.mh said...

Yalah
benar
malah sistematik juga
merujuk kepada tindakan teratur dan tersusun

 
Related Posts with Thumbnails